Палеонтолози откриха древна „сухоземна“ риба

ШАРЕН СВЯТ

Палеонтолози откриха древна „сухоземна“ риба

49891
на 21.09.2015
Палеонтолози откриха древна „сухоземна“ риба

Последвайте ни в Google News Showcase

Палеонтолозите откриха в устието на една от реките на Южна Африка останките от древна риба-целакант, живяла в моретата на Земята преди около 360 милиона години назад. Вероятно нейните роднини и потомци са се превърнали в сухоземни животни. Това се казва в статия, публикувана в Zoological Journal of the Linnaean Society.

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

„Учудващо, но голяма част от отпечатъците от тялото на тази риба, които сме успели да открием, бяха оставени от млади нейни представители. Това означава, че Serenichthys са хвърляли хайвер в плитките води на речните устия, където има много водорасли. Така постъпват и много съвременни риби“, заяви Робърт Гес от Чикагския университет. Гес и неговите колеги са направили това откритие случайно – първите вкаменелости са им показани от строители, изграждащи път край бреговете на сезонната река Саундспруит, която тече в източната част на ЮАР.

Когато учените са видели отпечатъците, те са събрали екип от палеонтолози и в продължение на няколко месеца са изучавали скалните слоеве, които строителите са изваждали по време на строежа на пътя. Резултатът от тези продължителни търсения е откриването на няколко десетки вкаменени останки на древни риби – някои напълно запазени, други частично. Те спадат към така наречените целаканти – необичайни обитатели на сладководните реки на Земята в Девонския период. Те са притежавали силни плавници и своеобразен „гръб“ и „таз“, което им е позволявало от време на време да излизат на сушата и да допълзяват до близки водоеми. В тези си кратки „пътешествия“ те са били подпомогнати от наличието на примитивни бели дробове, които са ги снабдявали с кислород, когато са били на сушата. Дълго време учените са ги смятали за предци на сухоземните гръбначни, но анализът на ДНК на латимерия, който по чудо е оцелял до днес, показва, че те са по-скоро предци на съвременните двойнодишащи риби / Dipnoi/.

Откритото от Гес и неговите колеги „семейство“ целаканти са кръстени Serenichthys kowiensis в чест на съпругата на учения Серена и хълмовете Кови, където са намерени останките им. Те са най-древните представители на този род в Африка и потенциално най-старите целаканти на Земята. Тяхната възраст е около 360 милиона години. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Депутатите изслушват Асен Василев заради ОПГ-то в митниците (НА ЖИВО) ПЪРВО В ПИК TV! Депутатите изслушват Асен Василев заради ОПГ-то в митниците (НА ЖИВО)
ново
Днес: 73
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК